Hvordan får jeg styr på mit køkken?

Hvordan får jeg styr på mit køkken?

Godt spørgsmål! Og et jeg godt vil have svar på.

Jeg er ved at udvide og bygge nyt køkken. At starte med et helt blankt lærred er så spændende, og jeg glæder mig til at indrette mig optimalt.

Køkkenet er alligevel det rum i huset, der ‘bruges’ mest, så det skal gerne fyldes med lige dele stil og funktion. Tips til hvad du skal overveje.

Hvad er hvad?

Hvad gemmer sig overhovedet i de skuffer?!

 width=

Giv det først en ordentlig forårsrengøring. Tjek datoer på æsker og dåser – der står garanteret et glas sennep et sted, som er for gammelt. Skil dig af med de skårede tallerkener, og det bestik, der ikke passer sammen og aldrig kommer op af skuffen.

Hvad bruger jeg mest?

Uanset om du er mest til Kagedysten eller Masterchef, skal du overveje, hvilke redskaber du bruger.

Gryder og pander skal være let tilgængelige og nemme at få fat på. Men hvor ofte bruger du din bagemaskine eller din slow juicer?

Vær nådesløs. De ting, du sjældent bruger, behøver ikke stå fremme i køkkenet. Ting, du aldrig bruger, skal gives væk eller sælges. Bordpladen skal være så ryddet som muligt.

 width=

Hvor har jeg brug for det?

Det fleste køkkener er opbygget som en arbejdstrekant – den mest effektive (dvs. korteste!) vej mellem komfur, vask og køleskab.

Du skal bruge samme logik, når du indretter køkkenet. Man kan sige, at du laver mad i flere trin. På samme måde skal du opdele køkkenet:

Zone 1 – Opbevaring af fødevarer

Når madvarer og ingredienser er kategoriseret og står i skabe og skuffer, er det meget nemmere at finde tingene.

Brug de øverste hylder til ting, du ikke bruger så ofte, og sæt de ting, du bruger dagligt, i øjenhøjde.

Gennemsigtige beholdere er ideelle til ris, pasta og morgenmadsprodukter. De er nemme at stable, og du kan følge med i, hvor meget der er tilbage.

Og så undgår du at fylde skabe og skuffer med flere af samme slags!

 width=

Et andet godt tip? Skuffer er bedst, men hvis du renoverer et eksisterende køkken, kan bradepanden bruges til fx krydderier.

Den kan du trække ud for at finde, hvad du skal bruge. Slut med at vælte alle glassene.

Zone 2 – Forberedelse

Dine redskaber skal være indenfor rækkevidde, når du forbereder maden.

En flot potte med træskeer og træspatler kan stå ved siden af komfuret. Eller brug en stang – det er en fin måde at udnytte pladsen på, som både ser smart ud og er meget praktisk.

 width=

Alt andet skal i den nærmeste skuffe. Skuffeindsatser er geniale, da de holder alting på plads, så du ikke behøver rode rundt efter tingene.

Zone 3 – Madlavningen

Okay, så er du klar til dit kulinariske flow. Sørg for, at du også har flow i køkkenet!

Bageplader og -riste skal helst være under ovnen, og ovnfaste fade og bageforme i et skab i nærheden – brug trådholdere til at opbevare store låg og bakker.

Placér potter og pander i dybe skuffer ved siden af komfuret.

 width=

Zone 4 – Servering

Sæt dine hverdagstallerkener forrest i skabet.

Ting, der kun bruges ved særlige lejligheder, kan med fordel opbevares i spisestuen (hvis du har det). Læg alt bestik pænt i en bestikskuffe – brug en bestikbakke, så tingene er ordentligt opdelt.

Sæt glassene i et skab tæt på vasken eller køleskabet. Krus optager værdifuld plads i skabene, så hæng dem evt. på en stang eller en knagerække under et overskab. Selvfølgelig i nærheden af kedlen!

 width=

Zone 5 – Rengøring

Gummihandsker og rengøringsmidler roder ved vasken. Skabet under vasken er bedst til at opbevare disse, men husk at børnesikre skabslågen. Udtrækkelige stænger er gode til at hænge rengøringsspray på.

Kurve er også altid en god idé!

 width=

https://i.pinimg.com

Zone 6 – Affald

Skraldespande er ofte ikke så pæne og fylder meget.

Hvis du har mulighed for det, er en skuffe til skraldestativet den pæneste måde at skjule affaldet på – flere forskellige affaldsspande er bedst, så du kan sortere affaldet med det samme.

 width=
Hvis du følger disse retningslinjer, skal du nok få et strømlinet og velorganiseret køkken. Stilfuldt og funktionelt.

Så er jeg klar til at indrette mit køkken på bedst mulige vis. Lad mig høre, om du har andre tips i kommentarfeltet herunder!

Skriv et svar