Sådan laver du dit eget halloweengræskar

Sådan laver du dit eget halloweengræskar

Halloween står for døren! Og du skal selvfølgelig have udskåret et græskar?

Det udskårne græskar med lys er noget af det, vi mest forbinder med halloween. Skal du selv skære et eller måske have ungerne med i processen? Det er supernemt, hvis du følger vores trin for trin-vejledning.

Trin 1: Det vigtigste

… er selvfølgelig græskarret. Små græskar eller pyntegræskar kan bruges som pynt, som de er, mens de store runde græskar er de bedste til udskæring.

Trin 2: Tænk dig om, før du begynder

At kaste sig over græskarhovedet helt uden planer kan sagtens være sjovt, men husk, at du ikke kan fortryde undervejs. Vi anbefaler derfor, at du først laver en tegning af det mønster, du kunne tænke dig.

Trin 3: Fjern toppen

For at få skrabet kerner osv. ud af græskarret, skal du have en åbning, som er stor nok.

Skær et låg af græskarret ved at fjerne toppen og stilken. Du kan bruge en hobbykniv eller en skarp kniv, men en lille håndsav er også rigtig fin, da det her er det hårdeste sted på græskarret.

Hold kniven i en vinkel, så åbningens kant skråner indad.

Trin 4: Skrab kerner og kød ud

 width=

Nu skraber du alle kerner og kødet ud af græskarret med en ske – eller brug en isske – det er endnu nemmere.

Når alt er skrabet ud, kan du lave suppe af græskarkødet og riste kernerne. Ingen madspild!

Trin 5: Tegn dit mønster

 width=

Nu er dit græskar klar, til at du går i gang, så giv kreativiteten vinger!

Tegn dit mønster (trin 2) på græskarret med en (ikke for skarp) blyant eller farveblyant. Det kan viskes ud, og du undgår fejltagelser.

Er du ikke det store tegnetalent? Så kan du finde masser af skabeloner på nettet, som du kan bruge. Skriv din skabelon ud, tape den på græskarret, og prik huller langs mønsteret, inden du tager papiret væk.

Trin 6: Nu skal der skæres

 width=

Brug en skarp kniv eller en lille håndsav til at skære mønsteret ud, start i midten, og arbejd dig udad.

Vær forsigtig: Et græskar er ret blødt og giver nemt efter, når du skærer. Det er nemmest at være meget præcis med en hobbykniv.

Trin 7: Bevar dit græskar

Græskar er organiske, så det er ikke muligt helt at forhindre forrådnelsesprocessen. Men vi har nogle tricks, så dit græskar holder længere.

Først skal du rense ydersiden og indersiden af græskarret for at undgå råd. En anden metode til at forhindre, at græskarret rådner, er at blege det eller spraye det med hårspray eller akrylfinish-spray. Derefter skal det tørre helt.

Trin 8: Mal og dekorer

Nu kan du male dit græskar i den farve, du kunne tænke dig – sort, hvidt, gråt – brug din fantasi! Vi elsker selvlysende spray – usynlig om dagen, uhyggelig om natten! Kan bl.a. købes på www.amazon.co.uk.

Brug teaterblod, grene eller knapper til at gøre dit græskar endnu mere personligt. Du kan også bore huller rundt langs græskarrets riller og sætte guldfarvede søm i hullerne.

Trin 9: Gør klar til halloween

 width=

Nu hvor dit græskar er klar, kan du vise det frem for omverdenen. Sæt et lys i om aftenen – sørg for, at der ikke er noget, der kan gå ild i.

Hvilket mønster skal dit græskar have? Del dine kommentarer herunder.

Skriv et svar