Tilbage til skolen-tips der varer hele skoleåret!

Tilbage til skolen-tips der varer hele skoleåret!

At skulle tilbage på skolebænken kan være stressende – for børnene, men faktisk også for de voksne! Med lidt fremsynet planlægning og organisering får du taget godt hul på skoleåret og lægger fundamentet til at være på forkant hele året.

Brug tiden nu, og glæd dig over, at alt er på sin rette plads, når du skal have samlet ungerne (og dig selv) sammen for at komme af sted til skolen og jobbet tidligt om morgenen.

Forberedelsen er det halve arbejde. Her får du vores ’tilbage til skolen’-tips, der varer hele skoleåret!

Styr på entréen

Børn kommer hjem fra skole. De smider skoene, taskerne … og snart ligner entréen mere eller mindre en losseplads!

En entré med tingene på rette plads eller et bryggers med opbevaringsplads er god til at skabe orden og reducere morgenstress.

 width=

En rumopdeler med opbevaringskasser, der kan trækkes ud, fungerer genialt. Hver person har sin egen kasse, som han eller hun kan trække ud, komme sine ting i og skubbe ind igen. Din indgang ser enkel og ordentlig ud, og alle ved, hvor de kan finde deres sko og skoletasker næste morgen.

Lektiepladsen

At have et sted, der er dedikeret til lektierne, er vigtigt, hvis barnet skal sidde stille og fokusere og ikke blive distraheret af spil og legetøj.

Når du starter skoleåret med at have lektiepladsen på plads, skaber du gode vaner, som kan vare hele året. Ryd en plads i spisestuen, køkkenet, stuen eller et hjørne af værelset.

 width=

Du skal ikke bruge andet end en stol og et bord. Hav en kasse i nærheden med kontorartikler (blyanter, papir, lineal, lommeregner osv.). Et roligt, hyggeligt sted, hvor der kan laves lektier!

Morgenmads- (og frokost!) -klubben

At skulle forholde sig til at lave morgenmad og madpakke hver eneste morgen kan godt være noget af en udfordring. Hold det hele samlet, så du nemt kan vælge og vrage mellem det, du skal bruge.

 width=

Brug plastikbøtter eller kurve, så knækbrød og kiks, tørret frugt og juicekartonen står sammen i skabet.

Sæt en kasse i køleskabet – en til alt pålæg og en til det, du bruger til morgenmaden. Når du tager den ud, har du nem adgang til alt det, du skal bruge. Slut med fortvivlet at rode alting igennem!

 width=

Kalenderpiger og -drenge

Opret en onlinekalender til dine børn, og udfyld den hurtigst muligt – og så langt ud i fremtiden, som det kan lade sig gøre!

Så har du styr på alle de vigtige datoer – skolekomedien, ture eller forældremøder. Del den med de familiemedlemmer, der er involveret. Det hjælper dig også til at undgå dobbeltbooking med dine egne fritids- eller arbejdsaftaler.

 width=

Styr på arkiveringen

Et andet godt tip er at have et sted, hvor du gemmer alle skolerelaterede ting – pas, papirer, pasfotos etc.

En hængemappe eller en pæn opbevaringsboks fungerer godt. Sæt en mærkat på kassen, og stil den ind på en hylde i køkkenet eller stuen. Så kan du nemt finde det, du skal bruge.

Et ordentligt arkivsystem giver mindre stress, når du i sidste øjeblik skal forholde dig til en klassetur!

 width=

Sæt alarmen

Hvis jeres morgener er hektiske – flere børn, der skal i skole, og forældre, der skal på job – er det en god idé at bruge telefonens alarm. Ikke bare til at vække dig om morgenen, men som påmindelse, mens I gør jer klar.

Fx kan du sætte alarmen til 10 minutter, før I skal ud af døren. Brug den som et signal til alle om, at de skal til at finde sko og jakker frem.

 width=

Få rutinen frem i lyset

Børn (og du) har brug for rutiner. At få rutinen frem i lyset kan hjælpe med at gennemføre den! Brug en illustreret version til de små børn, og få de lidt større børn til selv at være med til at tegne den. Sæt den op på køleskabet eller en væg, hvor alle kan se den.

Den tegnede rutine viser alle, hvad de skal gøre morgen og aften – og i hvilken rækkefølge. Du får sikkert en meget lettere morgen eller sengetid, når alle kender rutinen.

 width=

Ryd ud i tøjskabet

Sørg for at tjekke, hvad du skal have købt, inden skolen starter.

Børn vokser godt nok hurtigt, men der er sikkert også noget, I godt kan beholde. Så skal du lave en liste over det, der mangler. Gå efter noget, der tåler pletter og ikke skal stryges, så du gør tingene lidt nemmere for dig selv!

 width=

Det er samtidig en god lejlighed til at få ryddet op i barnets tøj med henblik på den forestående vinter. Sælg eller giv det tøj væk, der ikke passer længere, men som stadig kan bruges.

Du kan overveje at opmagasinere vintertøjet (hhv. sommertøjet) i et lagerrum, så der er mere plads i skabet og mindre rod på værelset. Færre ting = mindre stress (vasketøj)!

Hvis der er styr på bare nogle af tingene, før skoleåret starter, får I garanteret en mere rolig start. Alle tager det mere roligt, og det hjælper barnet til at få den bedste skolestart.

Har du flere ’tilbage til skolen’-tips? Fortæl os om det i kommentarfeltet herunder.

Skriv et svar